Valentine`s Day |
De când a apărut această sărbătoare la noi, nu fac decât, atunci când ajung în februarie, să plâng de milă Dragobetelor. Stăteam și mă gândeam la ce simbolizează Valentine`s Day. Ei bine am căutat să văd ce simbolizează această sărbătoare și iată ce am aflat: Valentine`s Day este o sărbătoare a unui sfânt catolic.
Tot mă întrebam de unde acest Sfânt Valentin și care e povestea lui deoarece importarea sa în România este deja problematică pentru mine, pentru că acest sfânt nu este sfântul nostru. Acum că importăm un Valentine`s Day hai să spunem că putem trece cu vederea, dar constat cu stupoare că lumea își serbează și ziua de nume și astfel aud urări de „La Mulți Ani!” adresate celor care poartă numele de Valentin sau Valentina. Repet dragi prieteni: Nu este un sfânt ortodox și ca urmare nu trebuie să îl serbăm pe acest sfânt!!!
Dar acum nu fac decât să bat câmpii de pomană în loc să spun ceva folositor. Poate vă interesează de ce au ales Românii această „zi a îndrăgostiților” și nu au ales „ziua îndrăgostiților românească” și anume Dragobetele. Stând să analizez originea celor două sărbători am ajuns la concluzia că vorba aceea: „Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană.”, Filantropica – Gheorghe Dinică, este adevărată. Aici referindu-mă la faptul că Sfântul Valentin are o poveste clasică și recunoscută de toți, în timp ce despre Dragobete nu se știe mare lucru și sunt foarte multe variante ale etimologiei cuvântului și semnificația acestei sărbători. Astfel voi scrie despre originea Sfântului Valentin și despre Dragobete.
Sfăntul Valentin |
Dragobetele |
Ce semnifică „Dragobetele”?
Eiii, aici e o mică mare problemă și anume: nimeni nu se pune de acord cu originea acestei sărbători și originii cuvântului „Dragobete”. Astfel despre etimologia acestui cuvânt au vorbit numeroși etnologi și filologi, propunându-se câteva variate de explicații pentru originea sa. Nu voi scrie toate variantele. De fapt, ca să nu fiu părtinitor nu voi vorbi deloc pe blog despre niciuna din variante și vă invit să citiți pe Wikipedia despre Dragobete, un articol care pare să fie foarte bine documentat și deci credibil și de încerdere.
Astfel am ajuns eu la părerea pe care am citat-o mai sus și anume, aceea că acea vorbă „Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană.”, Filantropica – Gheorghe Dinică, chiar este adevărată.
Eu nu voi ura nimănui „Happy Valentine`s Day” sau „La mulți ani!” celor cu numele Valentin sau Valentina ci doar O zi plăcută în această zi normală de 14 februarie!!!!
Foarte frumos mos, chiare cred ca Velentine’s Day este doar o alta metoda de a stoarce bani din buzunarele tuturor. Daca am reusit sa acceptam un Sf. de origine catolica cred ca se pot acceptat si celelalte religii la fel de usor si sa nu ne mai cred mai presus de alte religii. Pana la urma avem un punct de plecare comun care s-a diversificat datorita transmiteri religiei prin viu grai, inainte de a fi scrisa. Caracterul orator al omului a diversificat si interpretat diferit o religie comuna. In fine am spus ce am avut de spus si nu vreau sa continui pentru ca atinge unul din cele 3 subiecte ce nu trebuiesc discutate sub nici o forma intr-un grup, si anume: Religie, Sport, Politica. o seara buna, si la mai multe postari. Salut, maestre !!! !!! 😀
Nu faptul că a fost importată o sărbătoare mă deranjează, ci faptul că deși Dragobetele nu sunt în același timp cu Valentine`s Day, această sărbătoare a inlocuit practic sărbătoarea națională. Mos Crăciun a nimicit pe Moș Gerilă al nostru, creștin și a fost înlocuit peste tot indiferent de religie. Marketingul face totul!
Mersi de aprecieri!
Toate cele bune,
Iarca Romică