În articolul anterior vă scriam despre câţiva elevi de la Şcoala Gologanu care vor ajunge în Ziarul Adevărul de Seară Focşani şi despre profesionalismul jurnaliştilor de acolo. Ei bine articolul a apărut atât în ediţia tipărită de joi 22 septembrie, cât și pe site-ul lor. Articolul din punctul meu de vedere e foarte puţin peste penibil. În cele ce urmează voi scrie întrebările adresate de jurnalistă şi răspunsurile date de către Constantin Iarca şi apoi articolul scris de jurnalistă.
Î: De unde pasiunea pentru tenis?
R: În copilărie, la vârsta de 8 ani, am fost la tenis la Bucureşti la Arenele Progresul, unde am făcut tenis timp de 3 ani în fiecare vacanţă de vară. Am abandonat deoarece mi-a decedat mama şi m-am apucat de fotbal de performanţă.
Î: Cum v-a venit ideea înfiinţării unei şcoli de tenis?
R: Urmând cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport ale Universităţii Spiru Haret, mi-am ales specializarea Tenis, deoarece curtea şcolii fusese asfaltată, creindu-se condiţii prielnice amenajării unui teren de tenis şi am considerat că tenisul, sportul alb, sportul pentru toate vârstele, mă ajută să formez copii cu respectul pentru corectitudine, respectul adversarului (caractere deosebite).
Î: Aţi făcut o selecţie pentru ca, în cele din urmă, să-i alegeţi pe cei mai buni?
R: Am făcut selecţie după Standard Fitness Test (cu cele 8 probe) şi cele 5 probe specifice jocului de tenis cu peste 150 de copii ai şcolii.
Î: Câţi copii antrenaţi în prezent? Există o limită de vârstă?
R: În prezent antrenez 30 de copii, cel mai mic având 4 ani. Limită de vârsta exista doar la pragul de jos, 3 ani.
Î: Există un program riguros după care vă desfăşuraţi antrenamentele?
R: Da. Lucrez pe grupe de nivel:
– cu începătorii (curs de iniţiere, în primii 2 ani, de 3 ori pe săptămână, câte o ora şi un sfert
– curs de perfecţionare, după primii 2 ani, de 4 ori pe săptămână, durata fiecărei şedinţei o ora jumătate.
– curs pentru copiii care fac performanţă, cu 2 antrenamente pe zi, Filote Alexandru şi Ungureanu Iulian.
Î: Aveţi colaborări şi cu secţia de tenis din Focşani sau cu Direcţia Judeţeană de Sport?
R: Pe Ungureanu Iulian şi Filote Alexandru i-am legitimat la clubul Unirea Focşani şi în perioada precompetiţională merg cu ei la antrenamente comune pentru acomodare cu terenul de zgură, de 2 ori pe săptămână.
Cu DSJ colaborez de 2 ani. Programul competiţional desfăşurat la nivelul şcolii („Competiţii de casă”) este comunicat DSJ la începutul fiecărui an, iar DSJ ne-a onorat cu prezenţa şi stimulat câştigătorii cu materiale sportive (rachete de tenis, mingi, echipament sportiv, diplome).
Î: Aţi organizat competiţii locale la care au participat sportivi şi din alte judeţe? Despre ce e vorba?
R: Au participat sportivi amatori din judeţ la categoria peste 16 ani.
Î: La ce concursuri au participat elevii dumneavoastră şi ce premii au obţinut?
R: Au participat la Cupa de vara Ed a XIX-a din Galaţi şi Cupa Consiliului Judeţean Bacău, unde Ungureanu Iulian a ocupat locul III la dublu, categoria 14 ani şi a jucat sferturile de finală la simplu, categoria 12 ani, clasându-se în final al 5-lea din 32 de sportivi, iar Filote Alexandru a jucat în optimi unde a fost eliminat de câştigătorul turneului.
Sportivul Buşilă Mădălin plecat fiind în vacanţa de vară la părinţi, în Italia, a participat la un concurs desfăşurat între elevii unei şcoli de tenis şi a obţinut medalia de aur.
Î: Este tenisul un sport costisitor?
R: Da. Deplasările, echipamentul, cazarea sunt suportate de părinţii sportivilor. În deplasarea de la Galaţi, domnul Primar Dumitru Robu a suportat costul transportului. Tot primăria ne-a asigurat amenajarea terenului, fileul, rachete pentru sportivii mici, care ne sunt foarte utile în timpul selecţiei sportivilor şi mingi de tenis, care se deteriorează foarte repede la avansaţi din cauza terenului dur.
În mod special aş dori să-i mulţumesc domnului Profesor Răzvan Bucuroiu pentru sprijinul acordat în toate demersurile mele pentru a promova sportivii.
Î: Terenul de tenis pe care vă desfăşuraţi activitatea dispune de toate dotările? Vă lipseşte ceva?
R: În cei 3 ani de activitate fileul s-a deteriorat din cauza lipsei unui dispozitiv de întindere al fileului. O sală de sport pentru pregătirea sportivilor şi pe vreme nefavorabilă.
Uitaţi articolul care a ieşit (adresă articol):
Cei 30 de copii sunt pregătiţi gratuit de profesorul Constantin Iarca, iar unii dintre ei au obţinut premii importante la competiţii locale şi interjudeţene de tenis.
Nu doar copiii de la oraş au oportunitatea de a face un sport de performanţă, ci şi cei de la sat. Se întâmplă în comuna Gologanu, acolo unde funcţionează o şcoală de tenis, înfiinţată de un împătimit al sportului alb, profesorul Constantin Iarca, care de aproximativ trei ani încoace se ocupă de antrenarea picilor din localitate.
Ideea i-a venit în momentul în care curtea Şcolii Gologanu a fost asfaltată, astfel creându-se condiţiile prielnice amenajării unui teren de tenis pe care l-a şi dotat corespunzător, în colaborare cu Primăria.
„Şi eu am practicat tenis în copilărie. La vârsta de opt ani mă antrenam la Arenele Progresul din Bucureşti, însă din cauza unor probleme familiale am fost nevoit să renunţ. Ivindu-se oportunitatea înfiinţării unui teren la şcoala din sat, am zis să profit şi mă apuc de pregătirea copiilor talentaţi. Tenisul este pentru toate vârstele, iar micuţii care îl practică învaţă să fie corecţi şi să-şi respecte adversarul”, declară profesorul Iarca.
În prezent, pe terenul de tenis din Gologanu sunt îndrumaţi spre performanţă 30 de copii, cel mai mic dintre ei având vârsta de doar patru ani. Majoritatea sportivilor a obţinut premii la competiţii „de casă”, organizate în cadrul şcolii, precum „Cupa Mărţişorului”, „Cupa 1 iunie”, „Cupa Vacanţei” sau „Cupa Toamnei”, însă sunt şi câţiva care au reuşit să se facă remarcaţi la concursuri interjudeţene.
Este şi cazul lui Iulian Ungureanu (12 ani), care la „Cupa de Vară din Galaţi” a ocupat locul trei la dublu, categoria 14 ani, iar la „Cupa Consiliului Judeţean Bacău” s-a clasat pe locul 5 din 32 sportivi în sferturile de finală la simplu, categoria 12 ani.
„Fac tenis de la vârsta de nouă ani şi vin cu mare drag la toate antrenamentele, tocmai din dorinţa de a ajunge cât mai sus. Tenisul este un sport extrem de frumos, care pe lângă munca fizică presupune şi efort psihic, în sensul în care trebuie să-şi alegi cea mai bună strategie pentru a-ţi doborî adversarul”, mărturiseşte micuţul sportiv, elev în clasa a VI-a.
Citeşte amănunte în săptămânalul local “ADS Focşani”.
Ziarul se găseşte la chioşcurile de difuzare a presei din oraş la preţul de 0,90 de lei.
Şi un secret: ziarul costă 1,9 lei.
Până data viitoare ţineţi minte: „Universul și prostia sunt infinite și totuși de primul lucru nu sunt sigur!”, Einstein