O iarnă la doi ani, aceleași autorități de fiecare dată

O zăpadă cel puțin la fel de grea ca acum 2 ani O zăpadă cel puțin la fel de grea ca acum 2 ani     Așa cum acum este la modă să scuipăm autoritățile că nu deszăpezesc, am zis să trag și eu vreo doi scuipați. Spre uimirea vostră scuipații nu vor fi nici acum îndreptați către autorități în sine ci către felul de a trata aceleași probleme de fiecare dată cu aceeași nepregătire, indolență din partea statului, dar și nesimțire din partea populației României.

     Ierni trecute

    În urmă cu doi ani, vă postam aici, pe blog, două poze, plus un filmuleț cu minunăția ce se petrecea în satul meu natal, Gologanu, în materie de iarnă (http://urmelinho.romanager.ro/2012/02/06/zapada-noastra-cea-de-toate-iernile/). Atunci nu am spus nimic de autorități, poate pentru că nu mai văzusem așa ceva de niște mulți ani și clar era greu să-i faci față acelei ierni, cu utilaje ce erau pregătite să facă față zăpezilor de până în 5 cm pe durata întregului an. Eh, iată că nu a fost să fie și atunci am fost complet înzăpeziți.

     Iarna grea prevăzută și totuși prinși nepregătiți

     Anul acesta însă, oarecum sunt pregătit să înjur în stânga și-n dreapta, de la autorități, care undeva în lunile octombrie-noiembrie, erau avertizate că va fi una dintre cele mai grele ierni din ultimii 30 de ani. Ca să fiu sincer până la capăt, primul scuipat sunt gata să îl înghit eu… nu am crezut nicidecum în prognoza de vară despre iarnă. Era greu de crezut că pot ei estima la o distanță atât de mare, ce se va întâmpla. Într-adevăr, nu au avut dreptate. Să-mi fie cu iertare, dar până pe 10 ianuarie am avut grade cu plus, chiar pe alocuri 10 grade Celsius. Asta clar nu este iarnă grea! Dar totuși suntem la jumătatea iernii și se pare că gerul și zăpada, vor să recupereze luna decembrie cu vârf și-ndesat, iar dacă o ține tot așa clar va deveni o iarnă grea. Drept exemplu, aveți fotografiile de mai sus care luptă pentru primul loc cu cele făcute în urmă cu doi ani.

     Sigur, că acum spuneți toți: „Păi frate, tu nu ai luat în serios ce spuneau ăia, ce vii acum să critici?!”. Da, aveți dreptate, dar pierdeți din vedere un detaliu important: resursele. Eu nu am resursele statului! Ar fi trebuit, ca statul, care stă, că de aceea se numește stat, să stea, să întrebe în stânga și-n dreapta, să vadă cum se poate descurca. Autoritățile nu au făcut-o. Asta este, mergem mai departe…

     Tot statul a aflat, odată cu mine, că de exemplu, în Vrancea va fi cod portocaliu/roșu. Eu am avut timp să-mi pregătesc lucrurile de iarnă. Am adus lemne în casă, lopata și am așteptat să vina iadul alb. A venit și eram pregătit. Sâmbătă pe -5 grade pe termometru și -10 grade resimțite, cu un viscol cumplit, eu mi-am făcut pârtie în așa fel încât pe viitor zăpada să treacă mai departe peste casă. După 3 ore de muncă crudă și ger cumplit, am fost gata. Duminică într-o oră am refăcut pârtia. Mult mai ușor!

     De ce statul nu a făcut același lucru?

     Din nou puteți veni să spuneți: „Păi frate, dar ăștia au de deszăpezit o Românie, tu o curte!”. Da, dar din nou spun: resurse. Clar statul are mai multe resurse, nu credeți? Resurse sunt, dar de ce dracu’ să le folosim, când putem aștepta să vină și vedem noi ce facem. De vineri de pe la ora 19 până duminică pe la ora 14, jur că nu am auzit nici-o freză să tracă pe stradă. Singurul fraier care s-a găsit să deszăpezească a fost cel care a încheiat contract cu primăria Gologanu, pentru care nu pot avea decât stimă. Fiecare stradă a fost curățată astfel încât, dacă apărea un incendiu sau o altă urgență, salvarea, dacă ajungea până în sat, putea să se deplaseze oriunde. În schimb firmele ce trebuiau să se ocupe de DN23A, au stat liniștițe la căldură. Au pus garci în stradă, au interzis circulația și gata, fără activitate.

     De ce închidem străzile în loc să le curățăm și să le circulăm

     Nu e nimic nou sub soare. Peste tot în lume, când sunt situații de acest gen, se spune „Stați dracului acasă, că e prăpăd!”, lumea stă acasă. La noi în schimb mergem 20 de Km prin vijgărău ca să bem o cafea în târg. Dacă drumurile sunt închise, fără mașini înzăpezite pe ele, orice utilaj deszăpezește „fluierând”, astfel pompierii, salvările pot ajunge fără probleme oriunde este nevoie, dar la noi, cât timp se circulă, noi plecăm de acasă. Lucru complet cretin, idiot și retardat. E cod roșu, stai dracu’ acasă și aștepți să se liniștească urgia. Deci aici, cred, că vina aparține deopotrivă și cetățenilor doritori de cafele de oraș, dar și autorităților minunate, care nu-și dau silința destul de mult în a ține situațiile sub control.

     Trăgând linie clar ne merităm soarta și nu avem decât să stam în casă și să spunem, „Dă Doamne liniște, ca să putem ieși din casă!”.

Cyril Connolly: „E mai bine să scrii pentru tine însuți și să nu ai public decât să scrii pentru public și să te pierzi pe tine însuți”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.