Facebook și vechiul meu blog despre el

     Salutare! În această seară stăteam liniștit și îmi vizualizam vechile mele bloguri pe care le-am creat în scopul de a sorta chestii interesante de pe ele, să le pun aici și să închid acele bloguri.

     Primul blog l-am șters din prima. Data din primul an de facultate și conținea câteva sfaturi despre “somnul sănătos”, lucruri pe care toți le știm, dar niciunul dintre noi nu le urmează. Deci nu avea niciun sens să pun aici lucruri de “dezinteres” pentru public.

     Al doilea ar fi despre aplicațiile pentru Facebook și a fost lansat pentru un proiect din anul 3 de facultate, acolo având atât informații gen “Știați că…?” cât și alte ce sunt dedicate dezvoltatorilor de aplicații web pentru Facebook. Ce este mai important, voi pune aici și asta o voi face în două zile. Voi face acest lucru în speranța că v-a interesa pe cineva acele articole gen “Știați că…?”, dar și că cineva v-a încerca să se joace de-a dezvoltatorul de aplicații pentru Facebook. Astăzi voi pune aici doar partea teoretică ce conține informații despre ce a însemnat Facebook-ul pentru oameni până în anul 2011. Nu am decât să vă urez, lecturare plăcută!

Ce sunt rețelele sociale?

     Rețelele sociale sunt mai mult sau mai puțin apreciate dovadă fiind și atâtea opinii pro și contra a oamenilor care cercetează sau exploatează aceasta ramură.

     În timp ce Clara Shih, în cartea sa, „The Facebook Era”, oferă o abordare înteresantă rețelelor sociale, încadrându-le în ceea ce le numește „The Fourth Revolution”: „In the 1970s, this was mainframe computing. In the 1980s, it was the PC. In the 1990, it was the Internet. And today, it is the online social graph”.

     Prin graful social online, Clara Shih face referire precisă la rețeaua de oameni creată și susțiută de acele situri – rețea socială; printre exemplele tipice enumerăm FacebookMySpaceLastFM etc. Bineînțeles că această abordare nu este nouă, autoarea nefiind prima care ia în considerare acest subiect, termenul de „rețea” fiind studiat de-a lungul timpului în diferite domenii cum ar fi: matematică, fizică sau sociologie. O rețea poate fi încadrată în tiparul de „lume mică” (small – world network), deoarece majoritatea nodurilor pot fi acoperite ușor – se poate ajunge de la un nod la altul printr-un număr minim de drumuri.

Ce este Facebook?

Facebook este o rețea socială lansată în februarie 2004 de către Mark Zuckerberg și câțiva colegi de ai săi de la Harvard. Inițial accesul era limitat doar la studenții de la Harrvard, ulterior s-a extins apoi în toată zona Boston, Ivy League și Stanford University, ajungând în acest moment la peste 500 mil. de useri activi în toată lumea, fiind cea mai folosită rețea socială de pe glob.

     Utilizatorii își pot crea un profil personal, pot adăuga alte persoane ca prieteni , pot schimba mesaje și include notificări automate când își fac update la profil. De asemenea userii pot să intre în diverse grupuri în funcție de locul de muncă, școala, convingeri politice sau multe altele.

Știați că…?

      În ziua de astăzi puțini oameni nu au auzit măcar o data de Facebook. Drept dovadă, o statistică spune că în aprilie 2010, în SUA 41,6% din populație, avea un profil pe Facebook, astfel el devenind cel mai cunoscut sit de acest fel din toate timpurile. În luna martie a anului 2010 de exemplu, www.facebook.com a avut mai multe vizite decât www.google.com.

     Pe măsura ce acest proiect numit Facebook a devenit din ce în ce mai popular și mai mare au apărut și aplicații pentru el. Aceste aplicații sunt dezvoltate de către companii mari cum ar fi: Electronic ArtsZyngaPlaydom etc. sau developeri independenți.

     Aplicațiile pot avea un scop precis sau pot fi doar de relaxare, cum ar fi jocurile. Acestea pot fi găsite la adresa https://www.facebook.com/appcenter/, fiind grupate în câteva mari categorii:

  • Business
  • Education
  • Entertainment
  • Friends and Family
  • Games
  • Just for fun
  • Lifestyle
  • Sports
  • Utilities

     Știați că…?

     Statisticile spun că, cei mai mulți utilizatori de Facebook, folosesc cel puțin 5 aplicații dintre care 3 cel puțin, sunt aplicații de tip joc.

     Cei ma populari dezvoltator de aplicații pentru Facebook

     Cu mai mult de 57 de milioane de useri activi în jocurile lor, de departe, Zynga este cel mai mare developer de aplicații Facebook. Cu ajutorul acestor useri, Zynga deja a intrat într-o altă ligă.

Următorul important developer este Electronic Arts, care are puțin mai mulți useri decât a zecea parte din userii pe care îi are Zynga. În momentul de față, nimeni nu poate concura cu Zynga, CityVille este dovada vie a acestui fapt, el fiind cel mai recent joc de la Zynga, ce tocmai a surclasat cealaltă mare aplicație a lor FarmVille. Alți producători importanți de aplicații Facebook ar fi:

  • Takeoff Monkey
  • CrowdStar
  • AppBank
  • Electronic Arts
  • 6 waves
  • @Apps
  • Playdom
  • Social Graph Studios
  • Digital Chocolate, Inc.
  • RockYou!
  • Popcap Games
  • Badoo Services Limited
  • Digitware, LLC

Cele mai folosite aplicații pe Facebook

Se pare că unele aplicații au prins foarte bine la userii Facebook, așa că mulți dintre ei își petrec timpul când intră pe site, pe unele jocuri cum ar fi FarmVille sau Texas HoldEm, în cea mai mare parte a timpului, așa că aplicațiile au devenit parte vitală pentru Facebook.

Conform site-ului http://www.allfacebook.com/, clasamentul aplicațiilor de pe Facebook, în funcție de numărul de useri care le folosesc, în anul 2010, era următorul:

1. CityVille – 100,064,578
2. FarmVille – 57,160,235
3. Texas HoldEm Poker – 36,333,794
4. Phrases – 31,641,121
5. FrontierVille – 28,315,392
6. Causes – 25,315,681
7. Mafia Wars Game – 18,813,499
8. Badoo – 18,582,660
9. Café World – 17,964,491
10. Marketplace – 16,214,949
11. Give Hearts – 15,899,956
12. Prosperous New Year – 15,270,936
13. Treasure Isle – 14,693,657
14. Windows Live Messenger – 14,607,340
15. Are YOU Interested? – 14,263,587

P.S.: Partea interesantă pentru programatori va fi postată mâine 😀

Cyril Connolly: „E mai bine să scrii pentru tine însuți și să nu ai public decât să scrii pentru public și să te pierzi pe tine însuți”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.