Întreținerea acumulatorilor pentru laptop sau telefoane

Un alt articol, despre care cred că își merită locul aici este acesta, care explică cum trebuie să avem grijă de acumulatorii laptopurilor și/sau telefoanelor mobile. Articolul este încă valabil și acum după patru ani, sau poate este mai valabil decât acum patru ani. Dar hai să vedem despre ce era vorba…

Cum de curând mi-am cumpărat laptop, am și început să mă interesez cum se formatează și cum se întreține un acumulator pentru laptop. Cum orice dispozitiv mobil are un acumulator, acești pași sunt de respectat în cazul oricărui dispozitiv mobil. Încep cu formatarea acumulatorului, deoarece acest lucru este și începutul vieții oricărui acumulator.

     Formatarea Acumulatorului
1. La cumpărarea laptopului/telefonului încărcați acumulatorul până la 100%, apoi folosiți laptopul pe acumulator până se închide. Încărcați bateria din nou pana la 100%. Astfel învățați bateria câtă sarcină electrică poate să tină.

     Intretinerea acumulatorilor
2. Încărcați tot timpul acumulatorul până la 100%. Nu este necesară descărcarea completă a acumulatorului, însa încărcarea trebuie să fie obligatoriu 100%.

3. Acumulatorul trebuie să fie folosit, în cazul în care țineți laptopul în priză, acumulatorul se uzează prin nefolosire. Chiar dacă țineți acumulatorul scos din laptop el tot se uzează prin nefolosire. Acumulatorul trebuie să aibă un ciclu complet încărcare-descărcare cel puțin o dată pe lună.

4. Nu exagerați cu ciclurile descărcare-încărcare, deoarece acumulatorul este fabricat să facă față unui anumit număr de cicluri încărcare-descărcare. Rețineți faptul că de fiecare dată când conectați laptop-ul la priza, cu acumulatorul montat în laptop, se considera că faceți un ciclu de încărcare pentru acumulator.

5. Temperatura este un alt factor important în întreținerea acumulatorului, deoarece temperatura ridicată scurtează semnificativ viața acumulatorului, de aceea, dacă laptopul dumneavoastră ajunge la temperaturi ridicate, nu este nesănătos doar pentru componentele care se încălzesc, ci și pentru acumulator.

6. Păstrarea acumulatorului pe termen lung(mai mult de o lună) se face prin încărcarea lui aproximativ la 50% și se păstrează la o temperatură de 20-22 grade Celsius. Păstrarea lui încărcat la capacitate maxima duce la pierderea din capacitatea ei. Păstrarea lui descărcat complet, poate duce la intrarea acumulatorului într-o stare de descărcare profundă și sa nu mai fie capabil sa se încarce atunci când îl puneți la încărcat.

Prin acești șase pași puteți avea un acumulator care să se mențină la o capacitate normală(peste 80% din capacitatea lui când este nou) pe o perioadă mai îndelungată.

P.S.: După patru ani, pot confirma că acești pași rezolvă problema acumulatorilor, care se defectează după un an. Acumulatorul laptopului a ținut până astă-vară. Zic eu trei ani jumătate pentru un acumulator de laptop, înseamnă ceva.

Cyril Connolly: „E mai bine să scrii pentru tine însuți și să nu ai public decât să scrii pentru public și să te pierzi pe tine însuți”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.